Resa till Riksarkivet i Uppsala

Den 18 oktober 2022 samlades ett trettiotal medlemmar för avresa med förhyrd buss till Riksarkivet i Uppsala. En solig höstdag, perfekt för en utflykt. Väl framme vid Riksarkivet fick vi lyssna till arkivets historia och nuvarande organisation. Sedan fick vi en presentation med exempel på handlingar som förvaras i arkivet. Som av en händelse fanns där framtaget dokument om en kvinna med två utomäktenskapliga barn, bosatta i Torshälla landsförsamling.

Några av oss hade beställt fram handlingar i förväg. Då var det framplockat och bara att sätta igång sin forskning. De som inte beställt i förväg fick hjälp att beställa fram via arkivets besöksdatorer. Numera görs alla beställningar digitalt och handlingarna kom upp snabbt och smidigt. I läsesalen rådde tystnad till dess att personalen hade lunch och salen stängdes. Det fanns tillgång till matsal för besökare. Där åt några av oss åt medhavd lunch och andra besökte restauranger i närområdet.

Efter lunchpausen återgick vi till läsesalen till det var dags att vända kosan hemåt. I bussen sorlades om våra fynd. Någon hade hittat precis vad hon sökt, någon hade hittat fler trådar att nysta i och någon hade inte hittat något alls, men var glad ändå.

Det var en riktigt bra dag, väl värd att göra om. Ett stort tack också till vår arrangör Britt-Marie Stenqvist-Andersson som sett till att allting fungerat så väl under hela dagen.

Skrolla till toppen