Föredrag om DNA

Bildtext: DNA-experten Christer Carmevik och ESF-värden Britt-Marie Stenqvist-Andersonn

Att ta DNA -prov för att få veta mer om sina rötter har blivit populärt på senare år, särskilt som det har uppmärksammats i olika media. Men när man som enskild individ fått svar på sitt inskickade DNA, vad gör man sedan?

Släktforskarföreningen har sedan nyåret haft en serie möten i ämnet under rubriken ”Guidning genom DNA -djungeln”. En avslutande föreläsning hölls på Contrast tisdagen efter påsk i samarbete med Eskilskällan.

En av höjdarna inom ämnet Christer Carmevik var gästföreläsare. Han bekräftade att den ovan valda rubriken var ovanligt passande, då det verkligen är en djungel att förstå och kunna använda resultatet av ett dylikt DNA -test. Fem olika företag som analyserar testerna presenterades och jämfördes.

Hur man kan tyda de från företagen föreslagna matchningarna visades och diskuterades. Den intresserade och på många håll mycket sakkunniga publiken kom avslutningsvis med många frågor, som besvarades av den kunniga föreläsaren. Inspirerade till fortsatt arbete med släktforskningen försvann så deltagarna hemåt i den vackra aprilkvällen.

Skrolla till toppen