Presshistoria

ESF Eskilstuna Släkforskarförening erbjöd i samarbete med Eskilskällan i lördags ett föredrag i presshistoria på Contrast.

Sven Kullman, från föreningen, inledde med att berätta om kungliga bibliotekets databas över digitaliserade dagstidningar. Han påpekade också att mycket kan sökas från egna datorn hemifrån men också från biblioteket på Mälardalens universitet. Tidningar är ett viktigt verktyg för släktforskare i deras letande efter spår av anfäder, av omständigheter i den tiden och av själva tidsandan.

Från Södertörns högskola gästades ESF av docenten i journalistik Elin Gardeström, sakkunnig i nämnda ämne presshistoria. En genomgång gjordes ända från de gamla grekerna, över boktryckarkonstens revolutionerande inverkan på nyhetsflödet fram till nutida nyhetsexplosion och den nu hotande papperstidningsdöden.

Skrolla till toppen