Besök på Lagersbergs säteri

Eskilstuna Släktforskarförening besökte Lagersbergs Säteri torsdag 25 maj. Vi var fjorton personer som hörsammat inbjudan. Till en ståndsmässig bostad hörde ofta ett duvslag, här ses det och vår grupp tillsammans med guiden Louise Hackelberg från Eskilstuna Stadsmuseum.

Under medeltiden hette gården Hunsta, den donerades till Johanniterklostret i Eskilstuna för att sedan tas över av staten vid Gustav Vaas reduktion 1527 . Gården hade sedan olika brukare och ägare och fick sitt nuvarnde utseende på 1700-talet. Vi fick höra om den sista ägarfamiljen Persson som skapade Lagersbergsstiftelsen som har till uppgift att bevara egendomen som ett levande inslag i Eskilstuna kommun.

Vid rundvandringen i huvudbyggnaden träffade vi på en konservator med medhjälpare som renoverade en takmålning i stora salen, under åren hade den mörknat och man såg inte vad den föreställde. Men  nu kunde vi beskåda den i all sin prakt.

Skrolla till toppen