Laga skifte och lagfartsböcker

Den 7 september 2023 samlades 16 medlemmar i Eskilstuna släktforskarförening för att lära sig mer om laga skiftet och lagfartshandlingar med hjälp av Kenneth Engvall och Lena Månsson.

Kenneth visade med hjälp av ett exempel från byn Svilunda i Jäder hur dramatiskt laga skiftet kunde påverka gårdarna när byn splittrades vid laga skiftet 1862. Med hjälp av Lantmäteriets nättjänst ”Min karta” kommer man åt de historiska kartorna och dokumenten för den fastighet man är intresserad av.

Lena visade sedan vilken information man kan finna i lagfartshandlingarna, med exempel från Hällby som gick från landsbygd till stad på relativt kort tid.  Lagfartsregistren ger detaljerad information om tomtavstyckningar och köp/försäljningar. Dessa uppgifter tillsammans med bouppteckningar ger oss information som inte hittas i kyrkböckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skrolla till toppen